Védőnők

 

 

Védőnői szolgálat

Védőnői Szolgálat a családok egészségének megőrzésére, segítésére irányuló tevékenység.
A várandós anyák és csecsemő, ill. kisgyermekek ellátásával kapcsolatban a Rendelőintézetben vagyunk megtalálhatóak (2440 Százhalombatta, Gesztenyés út 10.), ahol három korszerűen felszerelt védőnői szobában és egy tanácsadó helyiségben tudjuk fogadni a családokat. Az iskolába járó gyermekek és szüleik az iskolai védőnőket kereshetik fel.

A körzeti védőnők feladata:
Terhesgondozás: A várandós anya annál a védőnőnél jelentkezik, amely területen életvitelszerűen lakik. Az ellátás célja az állapotos nő egészségének a megőrzése, a magzat egészséges fejlődésének elősegítése, a szülésre, a szülői szerepre, a szoptatásra és a csecsemőgondozásra való felkészítése.

Újszülött gondozás és gyermekágyas ellátásA gyermekágyast és az újszülöttet a kórházból való hazajövetel után 6 hétig hetente látogatjuk. Tájékoztatjuk a gyermekágyast az élettani változásokról, hangsúlyozzuk a szoptatás fontosságát, személyre szabott tanácsokkal segítjük az édesanyákat, valamint figyelemmel kísérjük az újszülött testi és szellemi fejlődését.

Csecsemőgondozás: Az újszülött kortól egyéves korig tartó időszakban családlátogatások és önálló védőnői tanácsadás keretében a családok tájékoztatása az életkorhoz kötött védőoltások fontosságáról és a választható védőoltásokról, a gyermek gondozásának, nevelésének és szocializációjának segítése. Információt adunk az egészséges és korszerű csecsemőtáplálásról. A gyermekek pszichomotoros fejlődésének nyomon követése történik, státuszvizsgálatok elvégzése 1 – 3 – 6 hónapos korban. Veszélyeztetettség esetén kapcsolatfelvétel a gyermekjóléti szolgálattal.

1-3 éves kisded gondozása: Az otthoni és tanácsadásokon túli segítés kiegészül a bölcsődében való feladatellátással is. A szülőt táplálási tanácsokkal látjuk el, felhívjuk a figyelmet az önállóságra, helyes szokások kialakítására, és a szobatisztaságra nevelés fontosságára. Az egészségi, mentális, környezeti veszélyeztetettség megelőzése, felismerése érdekében segítségnyújtás a helyes életvitelhez, a harmonikus, szerető családi légkör kialakításához. Státuszvizsgálatok végzése 1 – 2 – 3 éves korban.

3 év feletti, még nem iskoláskorú kisgyermek gondozása: Ebben az időszakban igény szerint otthon és az óvodában látogatunk. Feladatunk a kisgyermek fejlődésének nyomon követése, tisztasági szűrővizsgálat végzése gyermekközösségekben. Továbbra is tájékoztatást nyújtunk az aktuális védőoltásokról. Státuszvizsgálat végzése 4 – 5 – 6 éves életkorban.

Ezen kívül évente 2 alkalommal szülésre felkészítő tanfolyamot indítunk várandós családok részére, amely 6 előadásból áll. Célunk a gyermekvállalással járó kérdések megválaszolása, felkészítés a szülői szerepre.