Babamasszázs – az érintés ereje

babamasszazs-babaAyurvédikus babamasszázs – az érintés ereje

Egy kisbaba számára alig van nagyobb öröm, mint érezni anyukája biztonságot nyújtó jelenlétét, hallani megnyugtató hangját és érezni finom simogatását.
Az anyukák és az apukák is törekszenek arra, hogy minél több jót megadjanak gyermekük részére, hogy a kis csemete egészségben és kiegyensúlyozott légkörben fejlődhessen. Az újszülött csecsemő nem is kaphat számára megfelelőbb ajándékot, mint egy rendszeresen végzett babamasszázst.

babamasszazs-baba2Mivel születésünk után a világ felfedezése a tapintással és a fogással indul, így az érintésnek rendkívüli értéke van egy kisbaba fejlődésénél. Az érintés fontosságával már az ősi indiai hagyományokkal rendelkező Ayurvéda is foglalkozik, melyből hosszú évek során alakult ki az ayurvédikus babamasszázs, melyet az indiai nők naponta használnak csecsemőjük napi gondozásánál. Ennél a masszázsnál figyelembe veszik, hogy a gyermek milyen testtípusú és a masszírozás testtípusnak megfelelő, tiszta minőségű, langyos olajjal történik.
A kisbaba masszírozásának, simogatásának olyan hatása van, ami nem csak a gyermeknek, hanem a masszírozó anyukának is előnyös. Segítségével oldhatjuk a fizikai és az érzelmi feszültségeket, mely által csökken a baba és a mama szervezetében a stresszhormon szint. A szeretetteljes testi érintéssel eltöltött idő fokozza az édesanya tejtermelését, így jó hatással van a szoptatási idő meghosszabbítására is. A masszázs alkalmazása nagyszerű megoldás lehet azoknál az anyáknál, akik szülés utáni depresszióban szenvednek, mert gyermekük érintésének hatására erősíthetik kapcsolatukat babájukkal és a lassú, finom simításnak köszönhetően az anyák is jobb közérzetet érhetnek el. Az öt szeretetnyelvből az érintéssel, dicsérő szavakkal és a minőségi együtt töltött idővel tudjuk támogatni csemeténk testi és lelki fejlődését.
Az ayurvédikus babamasszázzsal elérhetjük, hogy kevesebb legyen a pocakfájdalom, nyugodtabban teljenek az éjszakák, és használatával erősíthetjük a gyermek fejlődésben lévő immunrendszerét is.

babamasszazs-varandosA napi rutinba beépített különleges ápolással és dédelgetéssel nem csak az anyák kerülhetnek közelebb gyermekeikhez, hanem az apukák is aktív részesei lehetnek ennek az érzésnek.
Különösen előnyös azon szülői pároknak, akiknek életébe örökbefogadott gyermeket hozott a gólya, amikor is szükség van egymás megismerésére és összehangolódására. A masszázs által érzelmileg közelebb kerülhetnek egymáshoz és segítségével támogathatják a gyermek fejlődését és megkönnyíthetik az új élet indulását.

Az ayurvédikus kisbaba masszázs elsajátítására egyéni igényeink szerint több lehetőség közül választhatunk. Ha szeretnénk gyermekünkkel kimozdulni otthonról, akkor választhatunk egy olyan tanfolyamot, ahol több mamával és babával együtt ismerkedünk meg ezzel a különleges és könnyen megtanulható masszázsformával, valamint a hozzákapcsolódó elméleti részekkel. Ha viszont jobban érezzük magunkat az otthonunk kényelmében, akkor dönthetünk úgy is, hogy magánórákat veszünk.

babamasszazs-pocakÚjdonságként és hiánypótlásként már indul tanfolyam várandós anyukák részére is. Ezen a tanfolyamon élethű csecsemőbabán tanulhatja meg a kismama a gyakorlat részeit és a megszerzett tudását azonnal tudja majd alkalmazni, amikor már megszületett gyermeke. A felkészítő tanfolyamon is megismerkedhet az Ayurvéda tanításaival, a babák és a kismamák testtípusával, és sok hasznos babás információval lehetnek még felkészültebbek a pici érkezésére.
Bárhogy is döntsünk, akár a baba érkezése előtt, akár utána tanuljuk meg a babamasszázst, mindenképpen hozzájárulunk, hogy gyermekünk kiegyensúlyozottan fejlődjön és vidám kis totyogóssá váljon.

További információk a www.viragzolelek.hu weboldalon olvashatók.
Szerző: Zámbó Zsuzsanna Krisztina